Pagrindinis > Kitos temos > Verslas > Vilkaviškio aliejinė: sėkmės priežastis – ištikimybė senosioms tradicijoms

Vilkaviškio aliejinė: sėkmės priežastis – ištikimybė senosioms tradicijoms

 

Verslas neatitrūkstant nuo senųjų tradicijų – toks yra vilkaviškietės Rasos Gudaitienės individualios veiklos, kuri ne vien aplinkiniams žinoma kaip Vilkaviškio aliejinė, įtraukta į Lietuvos kultūrinio paveldo objektų sąrašą, darbo devizas. Vilkaviškio aliejinė, plačiai garsėjanti ypatinga savo gaminamos produkcijos kokybe, yra antroji (dar viena yra Šakiuose) aliejinė, kurioje senoviniu šaltuoju būdu spaudžiamas linų sėmenų aliejus.

Sėmenų aliejų spaudžia jau ketvirta karta

Vilkaviškio aliejinė – vienas iš senesnių Vilkaviškio pastatų, kurį 1932 m. pastatė vokiečių verslininkas ir naudojo kaip malūną. Po II pasaulinio karo, 1947 m., čia iš miesto centro buvo perkelta aliejinė, tarybiniais laikais priklausiusi buitinio gyventojų aptarnavimo kombinatui. Į buvusį malūną perkelti ir senoviniai vokiški įrenginiai, pagaminti 1920 m. Ir šiuo metu jais spaudžiamas sėmenų aliejus senoviniu autentišku šaltuoju būdu.

1997 m. Zetas Karuža, R. Gudaitienės tėtis, čia visą laiką dirbęs – sėmenų aliejų spaudęs 45 metus, aliejinę privatizavo, o 2005 m., jam išėjus į pensiją, iškilo klausimas: kas perims verslą – juk sūnų nėra, netgi buvo mintis aliejinę parduoti…

Dukra, Kauno technologijos universitete įgijusi inžinierės specialybę, ryžosi pratęsti gražią šeimos tradiciją (sėmenų aliejų spaudė ne tik Z. Karuža, bet ir jo tėvas bei senelis).

Kokybiškam aliejui – kokybiški sėmenys

Žaliavą aliejui gaminti – aliejinius linus (pluoštiniai linai aliejui netinka) R. Gudaitienė perka iš vieno Lietuvos ūkininko. Kiekvienais metais ir dukrą, ir jos tėtį, be kurio patarimų jaunoji verslininkė – nė iš vietos, kankina nerimas: ar bus su kuo sudaryti sutartį dėl kitų metų derliaus. Mat linai (nors jų nauda akivaizdi ir neabejotina) iš Lietuvos jau kuris laikas buvo sparčiai gujami kaip ta našlaitėlė žiemą į mišką žibučių parnešti, kol buvo išguiti: nesėjo Lietuvos žemdirbiai jų – neapsimokėjo, o dabar, nors ir esama bandymų sugrįžti prie lino sėjos, jau sunku… „Reikia atgaivinti linininkystės tradicijas, – sako Z. Karuža. – Nesuvokiama, kodėl linai buvo taip nuvertinti – juk ir Smetona auksą iš linų susikrovė.“

„Jei nori pagaminti kokybišką aliejų, būtini kokybiški sėmenys“, – sako R. Gudaitienė, neslėpdama, jog patyrę aliejaus spaudėjai ir iš pažiūros, ir ragavimo būdu jau gali atskirti kokybiškus sėmenis. Tad reikalavimai sėmenų aliejaus žaliavai yra išties aukšti: neužtenka vien išauginti linus, jų kokybė turi atitikti visus kriterijus, būtinus kokybiško aliejaus gamybai.

Ne vien tik nuo advento iki Velykų

R. Gudaitienė nesiskundžia savo aliejaus, garsėjančio itin gera kokybe, realizacija: pačioje aliejinėje pardavinėja ir sėmenų aliejų, ir sėmenis – tiek maltus, tiek nemaltus – bei sėmenų išspaudas gyvuliams. Nusipirkti išskirtinio sėmenų aliejaus į čia plūsta žmonės ne tik iš Sūduvos regiono, bet ir iš visos Lietuvos. Jau praeitis tie laikai, kai šis verslas būdavo sezoninis, pagreitį įgaudavęs maždaug nuo advento iki Velykų. „Mūsų krašte buvo įprasta, – sako R. Gudaitienė, – kad, kai įrūgsta kopūstai, būtinas sėmenų aliejus. Tinka jis ir su raugintais kopūstais, ir su silke, ir burokėlių mišrainę pagardinti – tai mūsų, suvalkietiškojo, kulinarinio paveldo dalis.“

Ir maistas, ir vaistas

Tiek sėmenų, tiek jų aliejaus nauda ir sveikatai, ir grožiui, ir savijautai neginčytina (beje, sėmenų aliejus turi savybę apkarsti, tačiau jei jį laikysime minusinėje temperatūroje – šaldiklyje ar šaldymo kameroje – kokybišką išlaikysime metus ir ilgiau), tad nenuostabu, jog sėmenų aliejaus kai kurie pirkėjai (ypač atvykę iš toliau) nusiperka visiems metams.

R. Gudaitienė pastebėjusi, jog sėmenų aliejaus (ir sėmenų) pirkėjus galima suskirstyti į dvi grupes: tokį aliejų perka tie, kuriems patinka jo specifinis natūralus skonis, ir tie, kurie praktikuoja sveiką gyvenimo būdą, sveiką maistą. Apie gerąsias sėmenų aliejaus ir sėmenų savybes galima kalbėti labai daug, šių sveikų produktų panaudojimo galimybės ir akivaizdi jų nauda taip pat labai didelės. Aliejinės savininkė pasidalijo keletu receptų, kurie yra neatskiriama jos pačios ir jos šeimos gyvenimo dalis.

Taigi siūlome išbandyti:

– sudirgusio, skaudančio skrandžio problemas puikiai šalina malti sėmenys, užpilti verdančiu vandeniu (stiklinei vandens – 2–3 arbatiniai šaukšteliai sėmenų). Kisieliaus tirštumo užpilas, geriamas reguliariai, atstato ir žarnyno funkcijas;

– malti sėmenys, dedami į varškę, natūralų jogurtą, košes, salotas, blynų tešlą, labai gerai veikia savijautą;

– į kepinius (mėsos, duonos, pyrago…) labai tinka nemalti sėmenys;

– maltų sėmenų įmaišius į natūralų jogurtą, gaunasi veido kaukė, kurią užtepus ant veido ir palaikius 15–20 min. tuoj pat matome rezultatą: oda tampa minkšta, švelni, lygi;

– veido odai labai sveika ir užtepti ją sėmenų aliejumi, palaikyti 20–30 min., o paskui nuplauti šiltu vandeniu. Oda tokiu būdu labai pamaitinama;

– sėmenų aliejus – „pirmoji pagalba“ šiurkščiai, trūkinėjančiai rankų odai gydyti;

– sėmenų aliejus puikiai veikia plauko struktūrą. Jei norime gražių, sveikų plaukų, pakanka galvą įtrinti sėmenų aliejumi (galima dar į trynimui skirtą aliejų įpilti citrinos sulčių, medaus įdėti), gerai juo ištepti plaukus, galvą aprišti polietileniniu maišeliu, užvynioti dar ant jos šiltą rankšluostį ir po 30–60 min. išplauti.

Pagiriamųjų žodžių sėmenų aliejui niekada ne per daug

Sėmenų aliejus ne tik pilamas į košes, raugintų kopūstų, sūdytų grybų, virtų bulvių, pupelių ir žirnių, morkų ir burokėlių salotas, kad organizmas geriau absorbuotų riebaluose tirpius vitaminus, bet ir visame pasaulyje vertinamas kaip maisto papildas ir kaip profilaktikos priemonė nuo įvairių ligų ar negalavimų. Šaltai spaustas sėmenų aliejus – vienas svarbiausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinis (turi jų du kartus daugiau nei žuvų taukai). Tyrimais nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys padeda transportuoti riebalus į ląsteles, kur jie paverčiami energija. Sėmenų aliejuje esančios omega-3 riebalų rūgštys skatina plaukų augimą, stabdo nagų lūžinėjimą, stimuliuoja regeneracinius odos procesus, slopina stresą, gerina atmintį, suteikia energijos.

Tokiomis nepakeičiamomis savybėmis nepasižymi nė vienas aliejus.

* * *

Labai svarbi sėmenų aliejaus sudedamoji dalis yra ir fitoestrogenai – veikliosios skaidulinės medžiagos, saugančios organizmą nuo virusų, bakterijų, grybelių ir vėžio. Dėl to jis taip pat gali būti naudingas stabilizuojant hormonų pusiausvyrą moters organizme ir kaip profilaktinė priemonė nuo krūties vėžio. Labai daug skaidulinių medžiagų turintis aliejus stimuliuoja virškinamojo traktato veiklą. Be to, jis gydo tuberkuliozę, chronišką kolitą, artritą, radikulitą, odos įtrūkimus, pleiskanojimą.

* * *

Sėmenų aliejus, kuriame gausu biologiškai aktyvių polisterolių, mažinančių cholesterolio kiekį, yra efektyvus gydant prostatą ir storosios žarnos vėžį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Visi jame esantys komponentai naudingi sveikatai: mažina riziką susirgti širdies ligomis, saugo nuo aukšto kraujospūdžio, slopina sąnarių, odos ir inkstų uždegimo procesus ir t. t.

Kuo naudingi lėnų sėmenys?

Linų sėmenys nuo seno yra vertinami dėl juose esančių riebalų, kuriuose gausu riebiųjų rūgščių. Ypač daug randama polinesočiųjų riebiųjų alfa – linoleninės ir linoleninės rūgščių. Šios dvi rūgštys yra gyvybiškai svarbios žmogui ir turi būti gaunamos su maistu, nes mūsų organizmas jų negamina. Jos būtinos ląstelių membranų elastingumui palaikyti ir vaidina svarbų vaidmenį cholesterolio apykaitoje.

* * *

Linų sėmenyse yra ir organizmui gyvybiškai svarbių amino rūgščių, kurios būtinos baltymų, kolageno sintezei. Jų ypač reikia augančiam ir sportuojančiam organizmui. Šios rūgštys pagerina odos būklę, greičiau auga plaukai, mažėja priešmenstruacinio sindromo, osteoporozės požymiai, gerėja miegas, normalizuojasi centrinės nervų sistemos veikla, didėja organizmo atsparumas.

* * *

Linų sėmenyse esančios sklaidulos mažina cholesterolio koncentraciją kraujo plazmoje, gerina ir aktyvina žarnyno veiklą, mažina jame puvimo procesus, nukenksmina tulžies rūgštis, kurių perteklius valgant riebų maistą kenkia žarnų gleivinei, detoksikuoja organizmą – sujungia sunkiuosius metalus ir padeda juos pašalinti su išmatomis.

* * *

Sėmenys dėl juose esančios fenolio rūgšties, lignanų ir flavonoidų veikia kaip antioksidacinė, priešvėžinė ir antimikrobinė medžiaga, o dėl esančių vitaminų ir mineralų padeda išvengti išsekimo, mažakraujystės, sumažina vėžio riziką, atitolina senatvę.

* * *

Linų sėmenyse esančios dietinės skaidulos didina maisto tūrį, sukelia sotumo pojūtį ir slopina apetitą, todėl puikiausiai tinka lieknėjimo programai vykdyti.

Laima GRIGAITYTĖ

Nr. 7(11), 2013 m. vasario 16-22 d. 

TAIP PAT SKAITYKITE